Sokan kérdezitek a facebook oldalon, hogy hogy csináltam a mai golyókat. Megpróbálom leírni, de hát nna ez nem a megszokott pontos recept lesz.

Sikerült egy egész utcára való húsgolyót csinálnom. Szomszédba is vittem, tesóméknak is és még a kollegáknak is jut holnap. Pontos mennyiségek bizonytalansága miatt csak nagyvonalakban írom le hogyan sikerült összehoznom. Mindenesetre egy kezdő háziasszony is fel tud tuningolni egy fasirtot:)

Alapanyagok:

  • 1 zacskó fagyasztott darálthús.  – Jelentem , anyukám csomagolta, már amikor kivettem a fagyóból, sejtettem, hogy nem kevés adag, minimum egy 4 személyes családra való, de ugye nem volt mit tenni, csak kiolvasztani és feldolgozni. Szerintem volt 1 kg legalább a hús amivel dolgoztam.
  • 1 zacskó fagyasztott brokkoli.  – Gondoltam a felét beleaprítom a húsba, de mivel kiolvadva még több lett a husi, eldolgozta a fél kilós zacsi brokkolit.
  • valamennyi zabkorpa – Fasírt állagot szerettem volna elérni, de kenyeret nem akartam használni hozzá, így a zabkorpa mellett döntöttem. Kb 4-5 evőkanálnyit használhattam… de tényleg csak kb, mert ugye az állagát néztem.)
  • 3db tojás – Biztos ami biztos ragadjon össze.
  • 1 zacskó mini light mozzarella golyók

Fűszerek

Itt is amit találtam beledobáltam..érzésre. Mostanában egyre többször improvizálok. Nem a legjobb szokásom, hisz így pontos receptet nem tudok írni nektek, és sajna megismételni sem mindig sikerül, de szerencsére senki nem panaszkodott még hogy nem lehet megenni amit csinálok:

  • bors
  • paprika
  • oregano
  • fokhagymapor
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • fűszerkömény

Elkészítés:

  • Kiolvasztottam a több tonnányi darálthúst.
  • Feldaraboltam a brokkolit
  • Beletettem a legnagyobb keverőtálba a húst, brokkolit, tojásokat, fűszereket és a zabkorpát. Hagytam egy negyed órát pihizni, hogy a zabkorba kicsit megsívja magát.
  • Egy másik tálba megfelezgettem a mozzarella golyókat és lecsepegtettem.
  • Golyókat forméltam, úgy, hogy a mozzarella darabokat a közepébe rejtettem.
  • Egy sokadik tálba öntöttem zabkorpát, hogy a kész golyókat megforgassam benne.
  • Bevallom először megpróbáltam kókuszolajon kisütni a golyszlikat, de szétestek. Viszont jénaiban sütőbe helyezve gyönyorűen egybemaradtak és belesleges zsíradékot sem szívtak magukba.
  • 55 perc kellett közepes sütőben. Na a fokot sem tudom megmondani, mert lekoptak a gombokróla jelzések:) Sorry.
  • 3 adag lett, kb 30-32 golyó:)

Sajnálom, hogy nem tudok most pontos receptet adni, de az egész nap egy improvizáció volt. Igazából ez egy egyszerű fasirt áztatott kenyér nélkül, és brokkolival meg sajttal megtuningolva. Ez neked is sikerülni fog, csak ne ojalon süsd ki, hanem sütőben jénai tálban:)