Anyukám küldte!  <3

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 tojás
  • 13 dkg darált dió
  • 10 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

A krémhez:

  • 2*25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 1/2 kezeletlen citrom héja és az egész citrom leve
  • 8-10 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg étkezési zselatin

Elkészítés: 

Tészta elkészítése:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált diót. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a diós tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszát sütőpapíros tepsire öntjük és elegyengetjük. (Az én sütőm tepsije kb. 30 x 35 centis, a képen látható tekercs lett). Végül 180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőben 30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A lehúzott sütőpapír segítségével rolád szerűen feltekerjük a még langyos tésztát, így hűtjük ki teljesen.

Krém elkészítése:

Az étkezési zselatint elkeverem 1,5 dl vízzel, majd melegítem egy kicsit, hogy a zselatin por feloldódjon. Ha szükséges még pici vizet öntök hozzá, de vigyázat, figyelni kell arra is, hogy mennyire volt lédús a citrom. Hűtöm a feloldott zselatint.

Azért ezt a túrót választottam, mert ez nem száraz, nem kíván egyéb lazítást.

A túrót összetöröm, édesítem, hozzáreszelem egy nagyobb citrom felének a héját, belecsavarom az egész citrom levét, az éppen dermedni kezdő zselatint. A krémbe friss apró gyümölcsöt is lehet rakni.

Utolsó mozzanat:

A kihűlt tésztát kitekerjük, rákenjük a krémet, majd roládszerűen visszacsavarjuk, pár órára hűtőbe rakjuk. Másnap a legfinomabb, mert a tészta magába szívja a krém nedvességét.

Képernyőfotó 2015-07-19 - 15.38.45

*az adatok tájékoztató jellegűek, mindenki a saját számítási elve, hitvallása és felhasznált alapanyagának pontos értékei szerint kalkulálja magának újra az értékeket, vagy kérje dietetikusa tanácsát.

A táblázathoz a kalóriaguru.hu adatbázisa van felhasználva.

Anyukám azt mondta, hogy kb 15 szelet jön ki egy tekercsből.

Tehát 1 adag 171Kal/15 g CH

*** ez a CH mennyiség csökkenthető, ha nem nyírfacukrot használsz, hanem szénhidrát mentes édesítőt. És akkor már egyből megehetsz vagy 3 szeletet:)

——-

Forrás: TücsökBogár konyhája, átalakítva saját ízlésvilágom szerint.