Én egyre szkeptikusabb vagyok a vásárolt teljes kiőrlésű kenyerekkel. Van amelyik földobja a cukrom, van amelyik nem. Szerintem jobb ha tudjuk mit eszünk, az meg úgy a legbiztosabb, ha magunk csináljuk. Ági tökéletesre fejlesztett kenyereiből egy kis ízelítő. A PCOsreceptek oldalon találtok még több receptet is.

Az alap recept:
30 dkg graham liszt (3*65g=195g)
20 dkg sima liszt (2*70=140g)
3 dl víz (liszttől függően lehet több! ha keménynek tűnik a tészta, bátran adjunk hozzá kortyonként, amíg kellemes, nem túl kemény, nem túl lágy lesz.kb 0,5-1 dl kell pluszban nekem mostanában, mióta a MEgj. szerint variálom a receptet)
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
Elkészítés:
Minden egybeteszünk, bedagasztjuk, hagyjuk szép nagyra megkelni. Utána átgyúrjuk, formázzuk és betesszük a sütőformába. Eredetileg sütőzacskót javasolnak a receptben, én fedeles jénaiban szoktam (vajazni szoktam). Egyszer majd kipróbálom azt is. Hagyjuk ismét szép nagyra megnőni, tetejét bevághatjuk, vízzel lekenve mehetnek rá magok. A jénai tetejébe spricceljünk vizet, így tegyük rá és mehet sütőbe. 45-50 percet sül 185fokos sütőben.
Amikor letelik az idő, óvatosan vegyük le a tetejét, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Szumma CH 335g, mérjük le mennyi a kenyerünk súlya, abból számolható a 100gra vetített CH. (Kb egy nagyobb szelet várható)
Megj: Még finomabb, ha 10 dkg graham lisztet cserélünk 10 dkg. tk. tönkölyre!
Megj2: Amikor sok graham kenyeret ettem, éreztem hogy nem jó az emésztésem, nem volt jól a gyomrom. Ezért átálltam a tk. tönkölyre, most nincs ilyen tünet!
Hagymás verzió:
A hozzávalók közé becsempészünk 1 közepes/nagyobb hagymát (~ˇ80g, vagyis 5-6g extra ch) amit előtte pici olajon megdinsztelünk.
Ezzel a szumma CH ~340g, vagyis alig több. Egyszer lemértem egy ilyen kenyérkét, 850gos lett, vagyis kb. 40g CH/100g. 

pcologo

 

 

 

Receptet küldök

Nyerj egy fitness trikót egy receptért cserébe!

Minden hónap első hétvégéjén egy Frenetic márkájú fitness trikót ajándékozunk egy szerencsés receptbeküldőnek. Csak azok nyerhetnek, akiknek a receptjei megfelelnek az alapelveinknek. Nincs drága alapanyag, tartalmaz megfelelő mennyiségű szénhidrátot és beilleszthető egy 150-180 grammos CH diétába. Beküldési határidő minden hónap utolsó napja.

Receptet küldök