Kezdet

Március közepén diagnosztizáltak PCO-t, IR-t és mindemellett egy kezdődő cukorbetegséget. Ha ettől nem ijed meg az ember akkor mitől? És valahogy a fehérköpenyeseknek hatalma van, mert olyan komolyan és lassan beszélnek, hogy hiába akarod elmókázni a konzultációt, Ő továbbra  is lassan és komolyan beszél, amitől az egész olyan ijesztő. Szó se róla, kellett egy elhatározás, amihez a lassan és komolyan beszélő fehérruhás adott egy löketet.

Voltam dietetikusnál, aki szépen elmondta hogy 150g CH/ nap. És kitartás. (Neki zöld ruhája volt, nem is volt annyira meggyőző) Kaptam pár hasznos papíroskát, de akkor sem tudtam hol kezdjem és hogy a francba lehet összelegózni a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátokat egy étrendbe. Nincs mese! Meg kell tanulni! Az első pár hét kínszenvedés volt. Ezért is jött létre ez az oldal, hogy ötleteket adjon az étkezésekre.

Több IR-es és PCO-s csoportban is benne vagyok így kezdem azt hinni, hogy az IR-hez és a PCO-hoz tartozó étrend egy vallás, és ennek vannak kis istenei. Ki ezt követi, ki azt. Van aki nem számol bizonyos szénhidrátokat, van aki csak a lassú szénhidrátra esküszik. Vannak akik a paleoval próbálják összeegyeztetni. Mindenkinek meg kell találnia a saját vallását, hitét Istenét ebben a témában, de tisztelni kell a másik vallását is!
A nagy általánosságtól az én IR-PCO vallásom annyiban tér el, hogy MINDENT SZÁMOLOK! Hiszek a Szénhidrát Istenben! Igenis kiszámolom a szénhidrátját a sajtnak is, mert ha nem teszem, akkor a kalóriáját sem számolnám, márpedig nagyon oda kell figyelni mindenre.

Tehát a kezdet volt 107 kiló. Vagy a vég?! Pfff. Én szép voltam úgy is:) Hála az égnek nincs önértékelési problémám. Na de ha a fehérköpenyes azt mondta, hogy fogyni kell, és hogy a cukorbetegség felé vezető úton vissza kellene fordulni, hát össze is kaptam magam.
Az inzulin! Az biztosan nem barátom! Sajnos látom a családban, és megfogadtam, hogy soha de soha nem fogom magam szúrni! Meforal-al kell kordában tartani a szénhidrát anyagcserét. Szóval vége a mókázásnak, meg hogy “én így is elbűvölő és bájos vagyok” önámításból.

Transformers

Az elhatározás

Nem emlékszem semmi gyertyatyújtogatós holdfogytás varázslatos papírcetliégetős kívánágra, vagy elhatározásra. Csak fogtam a konyhaszekrényt és kidobáltam (átvittem a szomszédnéninek) minden olyat, ami fehér liszt, cukor, zsemlemorzsa, keményítő, nasi (ezzel sem volt gond, mert az sose gyűlt ösze, hisz mindmegettem:) Majd megnéztem mi van a hűtőbe, de szerencsére, kopp üres volt. Elmentem bevásároltam, barna rizst, hajdinát, tk lisztet, zöldségeket, gyümölcsöket és elkezdtem napi több óra hosszas fejtegetés, guglizás után összeállítani a napi elemózsiát. És hordani a kaját a munkahelyre. Persze ez nagyon sok műanyagdobozba került már, mert azok valahogy felszívódnak.

Elkezdtek szépel leszaladni a kilók. Pont jó tempóban. -4 kiló/hó átlaggal. Majd megállt. Persze mondanom sem kell, hogy az íróasztal elől fel sem áltam. A meforáltól úgy ment a hasam, hogy örültem, hogy élek, nemhogy még sportoljak napi fél órát.

Amikor megállt egy kicsit a fogyás (mert elmúlt a mellékhatás) tudtam, hogy váltztatnom kell. Elekzdtem Jillian Michael ütős 30 napját tornázni, és ezzel be is hülyítettem a barátnőimet. Azt hiszem, csak Gyöngyi tolta végig a 30 napot. De mindenesetre ha épp nincs mit mozognom, akkor előveszem, és letolok egy fél órát. De többnyire megpróbálok bringával dolgozni járni. Napi 25 km teljesen elég. Mozogtam. Kipipálva. Nem fitnessmodell akarok lenni, csak egészséges.

Eredmények

Májusban voltam kontrolon PCO ügyben. Egy darab ciszta sincs! Ennyi! Ledobsz pár kilót, mozogsz egy kicsit és volt ciszta, nincs ciszta. Akkor jártam 14 kiló minusznál.

A június kicsit megkavarta a rendszeremet. Annyira belejöttem az életmódváltásba, hogy leraktam a cigit.

622865_25804593

Ekkor -19kilónál jártam. Szintén nem volt semmi csinnadratta, csak meghallgattam az Alen Carr leszoktató DVD-jét és leraktam. Azóta egy slukkot sem. Azt hiszed leszoksz (bár még ezt sem jelenteném ki bátran, hiszen még csak 1,5 hónapja nem dohányzom) 15 év dohányzás után és egészséges leszel. A fenét! Úgy összezavarodott minden! Megállt az anyagcsere. No kaki vagy 4 napig. Feljebb ment a cukrom, hiszti és dührohamok a premenstruációs időszakban. Kolleganőmet idézve “a szomáliai gyerekek sorsa kutyafasza a proplémáimhoz képest”.

Julius végén voltam IR kontrollon. Az IR felére csökkent! Viszont a cukrom feljebb ment, (reggeli cukor 7) visszahíztam a minusz, akkor már 19 kilóból 4-et. Volt pánik a rendelőben:) Fehérköpenyes Isten azt mondta hogy havi kontroll és próbáljak meg nem hízni többet, mert gyógyszercsere. És hogy a dohányzásról való leszokás után kb 4-6 hónap a szervezet regenerálódása. Szóval most már annyira oda figyelek, hogy táplálkozási naplót vezetek a kalóriaguru oldalon, hogy lássam hol cseszem el. És mozgok, mozgok. Bringa és Jillen kombó.

Most újra 90 alatt vagyok! És ez királyságos! A cél 82! Miért 82? Sose voltam kevesebb:) Az lehet hogy még a túlsúlyos kategória, de nekem pont jó lesz.

Remélem a következő eredményközlésnél már 85 leszek 6 alatti éhgyomri cukorral!

Kitartás lányok!