Bár ne lenne így, ezt a fehérköpenyest pedig kedveltem.

Mennyivel jobb volt az amíg azt hittem ez csak egy IR, az eredmények javulnak, mármint az inzulin túlpörgés lassul. Azt hiszed kigyógyulsz az IR-ből és kész! Azt hiszed lerakod a cigit és egészséges vagy. Azt hiszed 34 évesen időbe vagy még, hogy egészségesen élj! NEM!

Az IR-től a diabéteszig

Sok helyen olvastam, hogy az IR az a cukorbetegség elszobája, de sehol nem olvastam, hogy valaki tényleg eljutott volna odáig. Lehet, hogy mindenki csak a sikersztorikat osztja meg? Az ciki, ha már átlendülsz a túloldalra, és azt már senki nem posztolja semmilyen nyilvános fórumban?

És lám egy új ajtót nyitnak, lehet menni a diabetológiára. Innen nincs mit tenni, ne ostorozza magát a kedves beteg. Látjuk tényleg mindent megtett. Lefogyott 25 kilót, betartja a diétát, mozog rendszeresen. De ha az éhgyomri cukor nem jó, és a hasnyálmirigy sem pörög már annyira, azaz nem pörög… nem dolgozik rendesen… az egy dolgot jelenthet: kezd kimerülni!

Mondom én de csak 7-8 körül van az éhgyomri cukrom! Az nem olyan veszélyes! / De az azt jelenti, hogy már kezd kimerülni.

És a pofáraesés több hónap kőkemény szénhidrátizmus után: “Ajánlok egy diabetológust”

Az amitől rettegsz és gondoltad, hogy gyorsan egészséges üzemmódra kapcsolva majd kitolod még vagy 10 évet az most itt van. Diabétesz? Cukorbetegség? Inzulin?!

Hogyan lesz 34 évesen az ember cukorbeteg?

Próbálok visszagondolni hol rontottam el?

 • túlhajszoltam magam? / Most tényleg az a heti pár éjszakába nyúló meló lenne az oka? … éveken keresztül?
 • fergeteges bulik? / Valóban az a pár üveg Jager a bulizós korszakomból
 • drasztikus déták? / Pedig ledobtam koplalással és egy kis anfetamin tartalmú gyógyszerrel 40 kiót már egyszer! Most komolyan?! Csak nem…
 • stressz? / Az mi az? Az amikor azt mondják, hogy rögzítik a CHF hiteledet 256,5 HUF/CHF-en és a reményt is elveszik tőled, hogy valaha kevesebbet fogsz fizetni? És még van közel 10 év koplalás hátra?
 • lelki okok? / szeretetéhség?! DDDEEEE hát én egyedül is tudok teljes életet élni… a nagy francokat!
 • mozgásszegény életmód? / “De hát az mozgásnak számít, hogy elszaladok a hűtőig”
 • helytelen táplálkozás? / De ha egyszer eszek egy nap, akkor attól csak nem hízhatok el…
 • na meg van az a LADA gyanú, ami már nem is érdekel.

Hát valljuk be ez nem most kezdődött!

Mikor veszíted el a rendszert az életedben? Kirepülsz az iskolából, elkezdesz dolgozni, ott persze meg akarsz felelni, ezért mindent elvállalsz. Nincs időd enni, rendeled a pizzákat, a széthajszolt hetet levezeted egy (vagy kettő) fergeteges bulival és minden kezdődik előröl. Pasi nem kell, mert az egód és a karriered fontosabb. Kb. erről szóltak a 20-as éveim. Biztosan nem csináltam volna máshogy, ha nekem ezt valaki megmondja! Úgyse tudtam volna elhinni, hogy ez ide vezethet. Se karrier, se boldogság, se egészség. Pff…

Csak tannácsolni tudom a mai 20-asoknak, hogy inkább igyanak száraz bort, ne jégert! És táncoljanak többet!:) A mai 30-asoknak, meg hogy vegyenek visszább!

Továbbra is sokkos állapotban vagyok, de valahogy az motoszkál a fejemben, hogy azéééér’ se!

Jah persze a tagadás… teljesen jó pszihoalany lennék.  Mit csinál ilyenkor a kedves beteg? Neeem, hát ez nem történhet meg velem, nem nem akarom, fúj… mindent megtettem… feladom.. Mit csinál Andor Marcsi? Pár óra pánik és hiszti után változtat! Mit lehet még tenni annak érdekében, hogy ne kelljen besétálni a diabetológia ajtaján?!

 1. Kinyomozom mi vált ki cukor ingadozást: elkezdek rendszeresen mérni, és táplálkozási naplóval összekötni. Biztosan van oka az ingadozásnak! Bevallom! Vannak bűnözős napok! Jó egy pénteki hambi nem emeli meg a cukrom egész hétre. Na de nézzük meg akkor mi az ok! Statisztikából jó vagyok, valami összefüggést biztos ki tudok olvasni a kaják a mozgás és az eredmények között.
 2. Csökkentem a szénhidrát adagot: eddig 140-150 g CH volt a napi bevitel. Ezt leviszem 100-110-re. Ennyit már csak fel kellene dolgozni a hasnyálmirigynek. Ez alá nem megyek, mert az agyam se működik CH nélkül.
 3. Mozgás: Tartom a heti 3-4 bringanapot, és az 1-2 jógát.
 4. Alvás: ezen nem kell változtatni, 10-kor kifingok:) Lényeg, hogy legyen meg a minimum 8 óra.

Csóközön, majd jelentkezem a kis statisztikáimmal hétről hétre! A beutalót egyenlőre elástam jó mélyre!

 

Kövesd nyomon elkövetkező napjaimat a facebookon!

marcsi